Bosses väg tillbaka

Det började med ett ryggskott för fjorton år sedan. Trots flera års behandling hos kiropraktor ökade besvären. För Bosse Mårtensson blev smärtorna till slut outhärdliga. Vändningen kom 2007 då han opererades på Stockholm Spine Center.

Egentligen trodde han aldrig att han skulle kunna arbeta igen. För fem år sedan fick en kollega köra hem honom från jobbet, då kunde han knappt gå på grund av smärtorna.

– Det gjorde fruktansvärt ont, jag hade kämpat i flera år med värk, men till slut gick det inte längre. Kroppen sa ifrån, säger Bosse.

Helhetsperspektivet påskyndade läkningen

I 30 år har han arbetat som brandman på Katarina brandstation i Stockholm, ett yrke som ställer hårda fysiska krav.

– Att vara brandman är ett kroppstungt arbete som sliter på kroppen, samtidigt är det ett yrke jag älskar. Det känns meningsfullt att göra insatser för andra människor, säger Bosse.

Ryggbesvären började 1997 då han slog med en lie; plötsligt drabbades han av ryggskott. I tre år behandlades han hos en kiropraktor, men smärtorna stegrades. Till slut fick han rådet att söka hjälp på Stockholm Spine Center och 2005 remitterades han dit av företagshälsovården.

Omfattande undersökningar

– Jag fick genomgå en rad omfattande undersökningar, och man kunde konstatera att jag hade två skadade diskar som ledde till min ryggsmärta, så kallad diskogen smärta. Jag prövade först med specifik rehabiliteringsträning, men när den inte hjälpte stelopererades jag i augusti 2007, säger Bosse.

Skräddarsytt träningsprogram

Efter operationen fick han successivt börja träna igen. Bosse fick ett skräddarsytt träningsprogram utformat av Monica Sundquist, sjukgymnast på Stockholm Spine Center. Den 1 december 2008 kunde Bosse börja arbeta på heltid igen.

– Jag har blivit av med smärtan till 95 procent och fått ett helt nytt liv. Den hjälp jag har fått på Stockholm Spine Center är suverän. De har ett oslagbart upplägg med ett brett team av experter som ser till individen, och till helheten. De brydde sig verkligen från hjärtat och man kände sig så väl omhändertagen. Jag är helt övertygad om att det har påskyndat läkningen och mina möjligheter att kunna återgå i arbete igen, säger Bosse.

Björk lever nu sin dröm

27-åriga isländskan Björk Odinsdottir kan nu leva sin dröm. Hon tävlar i crossfit på internationell elitnivå och i vintras var hon en av gladiatorerna i TV4s lördagsunderhållning. Hon har inte ont någonstans. Men så har det inte alltid varit.

Björk Odinsdottir

Lennart lever livet igen

Extrem trötthet, andningssvårigheter och en ständig känsla av att vara sjuk. Så såg vardagen ut för affärsmannen Lennart Jägerståhl. Det han trodde var en ”vanlig infektion” visade sig vara potentiellt livsfarlig hjärtflimmer och hjärtsvikt.

Lennart Jägerståhl

Bosses väg tillbaka

Det började med ett ryggskott för fjorton år sedan. Trots flera års behandling hos kiropraktor ökade besvären. För Bosse Mårtensson blev smärtorna till slut outhärdliga. Vändningen kom 2007 då han opererades på Stockholm Spine Center.

Bosse Mårtensson

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används.