Björk lever nu sin dröm

27-åriga isländskan Björk Odinsdottir kan nu leva sin dröm. Hon tävlar i crossfit på internationell elitnivå och i vintras var hon en av gladiatorerna i TV4s lördagsunderhållning. Hon har inte ont någonstans. Men så har det inte alltid varit.

Det var när Björk var i 12-årsåldern som besvären började. Hon hade tränat gymnastik i ungefär fyra år men hade ständigt ont i ryggen. Läkarna förklarade för henne att hon hade Spondylolistes eller så kallad ”kotglidning” som i praktiken innebär att området mellan kotorna förstörs och att de därför lämnar sitt normala läge. I Björks fall hade glidningen skett mellan nedersta kotan av ryggraden och korsbenet och det gjorde ont, mycket ont, men var inget hon kunde påverka förrän hon vuxit färdigt.

– Det var alltid något som hindrade mig. Smärtan gjorde att jag inte kunde bli den atleten jag ville, berättar hon.

Med åren blev det värre och hela vardagslivet påverkades. Björk hade inte bara ont när hon tränade utan också när hon satt ner, reste sig upp eller när hon skulle sova. Vid 15 års ålder visade röntgenbilderna att förskjutningen mellan kotorna blivit värre.

– Jag hade ständigt ont och jag prövade allt för att påverka min situation med sjukgymnastik och olika behandlingar men inget hjälpte, berättar Björk som bestämde sig för att sluta med gymnastiken på grund av smärtan.

Istället fastnade hon för den utmanande träningsformen crossfit och blev snabbt framgångsrik.

– Jag vann tävlingar men kunde inte njuta av mina segrar, berättar Björk som vid det här laget bestämde sig för att undersöka möjligheterna till operation.

Hon fick kontakt med experter på Stockholm Spine Center som genomförde en steloperation av ryggkotorna via magen. En skonsam metod som påverkade hennes viktiga muskulatur minimalt.

En vecka efter operation var hon på benen, tre veckor senare jobbade hon som crossfit-tränare igen och efter cirka ett halvår var hon tillbaka på samma fysiska nivå som före operationen och nu tog hennes karriär fart på allvar. Helt utan smärta var det plötsligt möjligt för Björk att belasta kroppen maximalt och utvecklas på ett sätt hon aldrig tidigare kunnat.

– Jag är otroligt tacksam eftersom jag helt enkelt fick en ny chans att bli den atlet jag alltid velat bli. Tidigare protesterade kroppen och sa nej, men nu är den med mig fullt ut säger Björk vars dröm om att bli bäst i världen inom crossfit nu kan bli sann.


Text: Pia Hellsing
Photo: Martin Rosberg

Björk lever nu sin dröm

27-åriga isländskan Björk Odinsdottir kan nu leva sin dröm. Hon tävlar i crossfit på internationell elitnivå och i vintras var hon en av gladiatorerna i TV4s lördagsunderhållning. Hon har inte ont någonstans. Men så har det inte alltid varit.

Björk Odinsdottir

Lennart lever livet igen

Extrem trötthet, andningssvårigheter och en ständig känsla av att vara sjuk. Så såg vardagen ut för affärsmannen Lennart Jägerståhl. Det han trodde var en ”vanlig infektion” visade sig vara potentiellt livsfarlig hjärtflimmer och hjärtsvikt.

Lennart Jägerståhl

Bosses väg tillbaka

Det började med ett ryggskott för fjorton år sedan. Trots flera års behandling hos kiropraktor ökade besvären. För Bosse Mårtensson blev smärtorna till slut outhärdliga. Vändningen kom 2007 då han opererades på Stockholm Spine Center.

Bosse Mårtensson

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används.