Kvalitet genom specialisering

Pressrelease

GHP tar in delägare till satsningen på diabetesvård i Saudiarabien

I september meddelade GHP att man kommer accelerera det strategiska alternativet att hitta en partner och kompletterande ägare till projektet i Saudiarabien med avsikt att över tid dekonsolidera sitt ägande. GHP har nu ingått avtal med Dag Andersson och Robert Ball som innebär att satsningen på diabetesvård i Saudiarabien kommer att drivas i ett nystartat bolag där GHP äger 49% och resterade 51% ägs av Dag Andersson och Robert Ball. I samband med detta kommer Dag Andersson att lämna sitt styrelseuppdrag i GHP Specialty Care AB och i stället gå in som styrelseordförande i det nystartade bolaget.

Avtalet innehåller en mekanism som innebär att GHP kommer kunna tillgodoräkna sig ca 75% - 85% av det totala bolagsvärdet vid en framtida försäljning. Det nystartade bolaget kommer överta de affärsutvecklingskostnader som projektet i Saudiarabien medför. GHP:s andel av resultatet från det nystartade bolaget kommer att redovisas som en resultatandel i finansnettot.

GHP:s managementavtal i Kuwait påverkas inte av överenskommelsen och kommer fortsatt vara helägt av GHP.

Genom denna förändring kan GHP lägga sitt fokus på alla de möjligheter vi har i Sverige och som vi presenterade på vår kapitalmarknadsdag vilket känns otroligt spännande. Samtidigt får vi fullt fokus och driv i detta väldigt potenta projekt med Dag som i sin roll som VD för Diaverum byggde upp en stor Dialysverksamhet i landet och Rob med lång erfarenhet av affärsutveckling i regionen. Jag är väldigt glad över att vi har denna starka ägarkonstellation, säger Daniel Öhman VD GHP.

Dag Andersson har under många år arbetat framgångsrikt med etablering av verksamhet i Saudiarabien, bland annat under sin tid som koncernchef för Diaverum. För närvarande är Dag också VD på Xvivo Perfusion AB, samt styrelseledamot i Terveystalo Oy. Dag har suttit i GHP:s styrelse sedan 2019.

Robert Ball är sedan mars 2020 affärsområdeschef för GHP International och har dessförinnan byggt upp National Ambulance LLC i Förenade Arabemiraten.

Målet är att under 2022 starta en pilot för diabetesverksamheten via ett managementkontrakt, så att vi kan anpassa vår modell till landet och ha ett proof of concept för den efterföljande utbyggnaden. Behovet av bra diabetesvård är mycket stort i Saudiarabien och vår ambition är att bygga ett nätverk av diabeteskliniker runt om i Saudi de närmaste åren, säger Daniel Öhman VD GHP

När GHP på detta sätt anpassar sina kostnader och sitt ägande skulle GHP Internationals EBIT-resultat kunna vara på nästan samma nivå som 2020. Under 2022 förväntas resultatandelen från GHP:s andel av det nystartade bolaget ha en viss negativ påverkan på GHP:s finansnetto.

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används.